Zmena v cirkvi musí prichádzať neustále


Pred nedávnom som z úst môjho kolegu  – farára – počul zvláštnu vetu. “V našej cirkvi nepotrebujeme nič meniť”.  Ak by to bola pravda, tak by to bolo nádherné. Ak by existovala na svete aspoň jedna cirkev, ktorá by nepotrebovala nič meniť, tak by som jasal radosťou. To je však nereálne. Nie som človekom, čo by mal rád veľké zmeny. Nebránim sa im, ale na druhej strane ich ani nevyhľadávam za každú cenu. Napriek tomu si myslím, že v každej cirkvi je zmena vždy potrebná a nutná.

Prečo?

1.  Aj v cirkvi sú len hriešni ľudia

Čo je cirkev? Spoločenstvo hriešnych ľudí veriacich v Ježiša Krista ako v záchrancu a vykupiteľa. Pokiaľ cirkev tvoria hriešny ľudia, je nemožné, aby všetko, čo sa v nej deje bolo vždy len dobré a správne. Kvôli našej ľudskej hriešnosti sa dejú aj veci, ktoré sú zlé, hriešne, a ktoré musíme v pokore ako cirkev, ale aj ako jednotlivci vyznať pred Hospodinom. Mali by sme Ho prosiť o odpustenie, ale aj o silu a múdrosť potrebnú na nápravu našich chýb. Jedine s Božím odpustením, a s Jeho pomocou, môžme ako cirkev rásť a kráčať ďalej.

2. Pýcha spôsobuje slepotu

Ak by sme tvrdili, že nepotrebujeme nič meniť, je to prejavom duchovnej pýchy, ktorá spôsobuje slepotu, v ktorej nevidíme svoju hriešnosť a omylnosť. To je veľmi nebezpečné. Hlavne, ak takouto slepotou trpia predstavitelia cirkví (a je jedno, o ktorú cirkev ide) – teda tí, ktorí majú viesť ostatných za Kristom. Veď ako môže slepec niekoho neochvejne viesť na náročnej ceste? Ak ako jednotlivci, ale aj ako cirkev prestaneme vidieť svoje nedostatky, je to prvým príznakom toho, že niečo nie je v poriadku. Kým budú ľudia hriešny, vždy bude v cirkvi potreba zmeny. Zmeny, ktorá by sa mala diať v súlade s Božou vôľou a s Jeho požehnaním.

3. Duch Svätý v cirkvi stále pôsobí

Práca Ducha Svätého sa neskončila s ranou cirkvou. On stále pôsobí, neustále koná a obnovuje svoju cirkev. Otvára nám nové obzory. Pomáha nám stále nanovo pochopiť Božiu lásku a hĺbku Božieho slova. Duch Svätý v cirkvi stále pôsobí. Niekedy v skrytosti, niekedy verejne, ale pôsobí neustále. On je živý a stále pôsobiaci Boh, preto prináša aj živú zmenu do cirkvi, v ktorej pôsobí. Zmenu, ktorá nás vedie k pravde, láske a spravodlivosti. Zmenu, ktorá začína u jednotlivca, v živote každého kresťana. Ak sa ako kresťania necháme obnovovať a meniť Duchom Svätým, potom sa prirodzene táto zmena ukáže aj v cirkvi.

4. Cirkev musí reagovať na meniacu sa spoločnosť

Z cirkvi by sa nikdy nemala stať izolovaná komunita, ktorá si žije svoj vlastný život. Cirkev vždy bola a bude súčasťou spoločnosti. Jednou z úloh cirkvi je reagovať na spoločenské otázky a dávať k nim odpovede, ktoré vychádzajú z Božieho slova. Odpovede, ktoré tlmočia Božiu pravdu pre dnešný svet.

Druhá vec, ktorá by sa v cirkvi mala v každej dobe meniť je jazyk, ktorým sa svetu prihovára. Obsah zvesti sa nemení, ale spôsoby a formy práce by sa mali meniť podľa toho, čo je každej dobe vlastné. Podľa toho, čo ľudí oslovuje. To so sebou prináša niekedy veľa napätia, hlavne medzi rôznymi generáciami, ale aj veľké požehnanie. Preto sa modlime za múdrosť a za správny cit, aby sme tieto zmeny vedeli konať v pokoji, s láskou a na osoh Božieho diela.


Zmena v cirkvi musí prichádzať neustále. Tým som si istý, avšak tou náročnejšou vecou je odsledovať, či ide o zmenu, ktorú pôsobí Duch Svätý alebo o zmenu, ktorú chceme v cirkvi presadiť my ľudia. Preto sa veľmi veľa modlime za múdrosť rozlišovať, ktorá zmena odkiaľ vanie. Nechcime byť revolucionármi, ale radšej pokornými služobníkmi v Božích rukách. Veď cirkev nie je naša, ale Božia.

 

foto: Photo by Bart Jaillet on Unsplash

 

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.