Kam odložíš Ježiška?


Vianoce sa skončili! Väčšina ľudí v polovici januára začne baliť vianočnú výzdobu. Prečo by ju nechávali? Veď Vianoce sa už skončili. Je čas zmotať svetielka. Vyhodiť alebo rozobrať vianočný stromček. A poodkladať ozdoby a dekorácie do krabíc, dobre ich uložiť do pivnice, aby sme ich mohli opäť o rok vytiahnuť a zas sa tešiť, aké pekné vyzdobené vianoce máme.

No čo urobíme s Ježiškom?  Kam ho odložíme?

Túto otázku si kladiem už od Vianoc. Prečo? Lebo tieto Vianoce som prežil inak ako tie predošlé. Zmenilo sa to, že toho roku sme na Vianoce boli doma už traja. Mesiac pred sviatkami sa nám do rodiny narodilo naše prvé bábätko. Náš malý synček. Bolo zaujímavé sledovať reakcie okolia. Rodina, pratelia, známi. Všetci sa radovali. Každý ho chcel vidieť. Prvé fotky nášho drobca – ešte z pôrodnice – mali stovky like-ov. Úplné šialenstvo. Ľudia na ulici v našej dedine ma zastavovali a stále dookola sa ma pýtali na malého a na mamičku. Až som sa pomaly bál ísť do obchodu.

Odvtedy prešli už dva mesiace. Veľa ľudí videlo nášho drobčeka, potešili sa, a tým ako keby si splnili svoju spoločenskú povinnosť. Každopádne, pozornosť a všeobecné nadšenie kleslo a stále klesá.

Prečo o tom všetkom píšem? Táto skúsenosť mi veľmi pripomenula to, čo sa často deje počas Vianoc. Na Vianoce sa narodil Pán Ježiš. To je informácia, ktorú v našej krajine vedia aj ľudia, ktorí nie sú práve nábožensky založení. A tak, vrámci osláv Jeho narodenia, sú tisíce ľudí ochotných radovať sa, všetko vyzdobiť a dávať si darčeky. Dokonca aj kostoly sú na Štedrý večer o poznanie plnšie. Ako by sa tisíce ľudí prišlo pozrieť na to narodené betlehemské dieťa.

Proti tomu nič nenamietam. Práve naopak – som rád, že na sviatky sú kostoly plné ľudí.  Avšak čo potom? Stáva sa to, čo sme mohli prežívať aj my v našej rodine. Ľudia dieťatko videli, potešili sa a tým to skončilo. Svoju spoločenskú povinnosť si splnili.

Ak sa započúvame do zvesti anjelov môžme si uvedomiť jednu dôležitú vec .Lk 2  10 Ale anjel im povedal: Nebojte sa! Zvestujem vám veľkú radosť, ktorá bude radosťou pre všetkých ľudí, 11 lebo v Dávidovom meste sa vám dnes narodil Spasiteľ, Kristus Pán.

Keď sa nám narodil náš synček, rýchlo sme pochopili, že nám je daný nastálo. Nie je to len predmet chvíľkovej radosti. A rovnaký dar dostáva každý z nás v betlehemskom dieťati, lebo aj ono sa narodilo všetkým nám. Nie len na krátku chvíľu potešenia, ale preto, aby každý deň menilo naše životy.

Nenechajme Ježiška po sviatkoch pohodeného na ulici alebo zavretého niekde v pivnici v škatuli. Nechajme betlehemské dieťa, aby nastálo vstúpilo do nášho života.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.