Dovolať sa na najvyššie miesta


alebo o nedotknuteľnom sudcovi a otravnej vdove

Poznáte takých, ktorí sa nemusia ničoho báť? Aspoň sa nám to zdá podľa ich správania sa na cestách, na úradoch, či v škole z pozície rodiča alebo študenta. Skrátka „nedotknuteľní“. Akoby mohli všetko bez dôsledkov. Akoby mohli robiť čokoľvek. Máme s tým skúsenosti. Možno vám aktuálne robia starosti ľudia z vyšších miest. A ak sa nejedná o osoby, nedosiahnuteľné môže byť aj domôcť sa práva v systéme úradov.
Jedného nedotknuteľného vytiahol z vačka svojich príbehov aj Ježiš. Jedná sa o sudcu v celkom humornej scéne s druhou postavou príbehu, s vdovou. Sudca je nedotknuteľný, a tiež nikým neohraničený človek. Ani zhora, ani zdola. Ježiš ho vystihuje takto : „Boha sa nebál a človeka nehanbil“. Neuznával autority a na seberovných nebral ohľad. Je pánom vo svojom malom mestečku, v ktorom žije aj vdova, ktorú trápi nejaký jej protivník. Sudca by jej mohol pomôcť so spravodlivým riešením a tak ho chodí prosiť. Čo od takého sudcu môže čakať? Ani si nepípne. Keby mu bola aspoň rovnocenná… No sme v starovekej spoločnosti, on je bezohľadný sudca a ona žena vdova, bez muža, bez postavenia. Ostávalo jej len chodiť za sudcom s prosíkom, aby sa jej zastal proti jej protivníkovi na súde.
Čo ako dlho za ním chodila, sudca ju rovnako dlho odmietal. Až zhodnotil situáciu komickým zhrnutím vlastnej osoby do jednej vety, ktorá je zopakovaním toho, čo sme už vieme: „Čo sa aj Boha nebojím ani človeka nehanbím… ale že ma táto vdova obťažuje, zastanem sa jej, aby nakoniec neprišla a nedokaličila ma.“ Sudca videl sám seba rovnako ako ho videl rozprávač. Teraz už nezabudneme aký má charakter. Nechce sa mi veriť, že by so svojim profilom mal obavy pred vdovou. Vdova mu určite nemôže ublížiť, len ho už otravuje a on sa z nadradenej pozície vysmieva z jej bezmocnosti iróniou. Napokon vdovu vypočuje, nie z dobroty, ale kvôli sebe – aby mal od nej pokoj. Vytrvalosť vdovy ho vytiahla z lenivosti do činnosti. Koniec. Všimnite si reakciu nespravodlivého sudcu.

Ježiš chcel povedať, že keď už bezočivý sudca dá na naliehanie vdovy, o čo skôr vypočuje Pán Boh naliehanie svojich, keď k Nemu dňom-nocou volajú v modlitbe. Buďte vytrvalí. Nevzdávajte svoje zápasy. Vypočutie modlitby môžu čakať vytrvalci. Vytrvalo modliť sa vedia tí, ktorí viera. Máme dosť viery? Sám Ježiš si kladie s pochybnosťami otázku na vieru. Nájde vieru, ktorá sa modlí vytrvalo? Lebo tak sa nám „treba vždy modliť a neochabovať.“ ( Z Evanjelia podľa Lukáša 18. kapitola, 1. – 8. verš).

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.