Stvorení pre vášeň


Pred nedávnom som videl úžasný film od slovenského dokumentaristu Pavla Barabáša: Žiť pre vášeň. Nádherná príroda. Výborné sprievodné slovo. Hlboké myšlienky. Dokument hovorí príbeh plný vášne. Poľský horolezec Wieslaw Stanislawski pred viac ako deväťdesiatimi rokmi vyliezol v najväčších stenách slovenských Tatier nové, náročné cesty. Len s konopným lanom okolo pása, ale s nesmiernou vášňou a túžbou. Jeho denníky sú plné neuveriteľných zážitkov, no i hlbokých úvah a básni o živote v skalnej stene medzi nebom a zemou. O slobode ducha, kráse prírody, prekonávaní samého seba, ale aj hľadaní odpovede na otázku – čo je pre človeka naozaj dôležité a potrebné? Nakoniec sa mu jeho obrovská vášeň, to čím žil, stalo osudným. Aj napriek jeho skúsenostiam a skutočnosti, že dodnes má najviac prvovýstupov v tatranských stenách sa z jedného výstupu už nevrátil. Zomrel pri tom, čo miloval.

Ľudia dokážu mať naozaj vášeň pre čokoľvek. A na tom nie je nič zlé. Napríklad, športoví nadšenci chodia po uliciach v dresoch svojich obľúbených tímov. Poznajú presné štatistiky svojich obľúbencov. Dokážu s priateľmi donekonečna rozoberať svoje názory na jednotlivé zápasy.

Pre to, čo je našou vášňou, neváhame s úplnou samozrejmosťou obetovať svoj čas, peniaze či iné prostriedky.

Po skončení tohto dokumentu vo mne zostala jedna otázka. Aká je moja vášeň pre Krista? Často dokážeme vášnivo diskutovať o hocičom, ale keď príde čas hovoriť o Tom, ktorý nám dáva večný život, tak mlčíme. Hrdo nosíme na sebe naše národné farby, alebo dresy našich obľúbených tímov, ale keď sa medzi priateľmi zvrtne reč na Boha či kresťanstvo, tak často mlčíme ako partizáni.

Nakoľko môj život definuje to, že som kresťanom?

Veď práve Kristova láska je tým, čo by z nás malo žiariť do celého sveta a nasledovanie Krista by malo byť naším životným štýlom, naším spôsobom myslenia.

Pre apoštolov bolo zvestovanie evanjelia vášňou ich života. Pre Krista neváhali cestovať, trpieť ba aj zomrieť. Neúnavne hľadali nové spôsoby ako priniesť Krista ľuďom. Máme aj my aspoň kúsok z tejto vášne? Boli sme stvorení, aby sme mali vzťah s Bohom. Hlboký, vášnivý plný dobrodružstva a objavovania pravdy. Pravdy o Bohu, sebe i o svete vôkol nás.

Ako kresťania môžeme mať rôzne záľuby a vášeň pre hocičo. Na tom nie je nič zlé. Avšak nezabúdajme na to najdôležitejšie. Roznecujme v sebe tú najhlbšiu vášeň, pre ktorú sme boli stvorení. Vášeň po objavovaní Boha.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.